Обележавању стогодишњице присаједињења Војводине Србији придружује се и СПЦ

Поделите:

Српска православна црква укључиће се у програм обиљежавања 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији због значајне улоге Карловачке митрополије у том историјском процесу, одлучено је на сједници Одбора за обиљежавање овог догађаја.

Приједлог да се СПЦ укључи у обиљежавање овог историјског датума за Србију и Војводину поднио је Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј, који је и члан Одбора.

Одбор је на првој сједници усвојио програм којим ће током 2018. године бити обиљежен значајан јубилеј како за српски, тако и друге народе са подручја Војводине. Програм обиљежавања вијека од пресудне одлуке Велике народне скупштине биће реализован током цијеле године.

Први дио програма обухватиће више активности до маја са фокусом на Мајску скупштина из 1848. године у Сремским Карловцима на којој су Срби у Угарској поставили своје политичке захтјеве о аутономији.

У другом дијелу програма биће организоване манифестације које ће бити завршене 25. новембра, када је донесена одлука о присаједињењу.

Почасни предсједник Одбора и покровитељ обиљежавања 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији је предсједник Србије Александар Вучић.

Народ из војвођанских крајева донио је 25. новембар 1918. године на Великој народној скупштини у Новом Саду одлуку о присаједињењу Краљевини Србији. Одлука је донесена послије величанствених побједа Српске Војске у Великом рату, чиме је остварен вишевијековни сан Срба да се Војводина уједини са Србијом.

Извор: СРНА

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here