Објављен поверљиви меморандум који открива заверу FBI против Трампа

Поделите:

Досије за који су у FBI знали да је измишљен искоришћен као разлог за прислушкивање Трампових сарадника током предизборне кампање

Одбор за обавештајне послове Представничког дома Конгреса објавио је поверљиви републикански меморандум, у којем се тврди да су званичници водећих агенција за спровођење закона у САД злоупотребили овлашћења током истраге председничке кампање Доналда Трампа 2016. године.

Спорни документ, у којем се FBI оптужује да је користио непоткрепљене информације да би прислушкивао једног од Трампових сарадника, објављен је после Трампове одлуке да са њега скине ознаку поверљивости.

Меморандум је саставио председавајући Одбора, републикански конгресмен Девин Нунес.

У документу се наводи да је званичник FBI признао конгресменима да је непоткријепљени досије, који је о Трамповој кампањи саставио бивши британски обавештајни агент Кристофер Стил, био „кључни део” захтева за налог за прислушкивање Трамповог сарадника Картера Пејџа, бизнисмена са интересима у Русији.

За Пејџа се сумњало да је био у контакту са руским обавештајним агентима, преноси Глас Америке.

Такође се истиче да се ни у једном захтеву за прислушкивање Пејџа не открива да је Демократска странка делом платила за досије.

Стил је, како се цитира у документу, рекао званичнику Секретаријата за правосуђе да „је очајнички желео да Доналд Трамп не буде изабран”.

Трамп је обраћању новинарима рекао да је „ужасно” оно што је прочитао у меморандуму.

„Мислим да је срамно оно што се догађа у овој земљи. Велики број људи требало би да буде посрамљен и много горе од тога”, рекао је Трамп.

Председник је одобрио објављивање документа упркос снажним примедбама високих званичника Секретаријата за правосуђе и Федералног истражног бироа.

На питање новинара да ли је због објављивања меморандума више вероватно да ће заменик секретара за правосуђе Род Розенстајн бити отпуштен, Трамп је одговорио: „Ви то утврдите”.

Розенстајн је именовао специјалног тужиоца Роберта Малера да предводи истрагу мешања Русије у америчке изборе.

Објављивање поверљивог документа заоштрило је сукоб Трампа и његових републиканских савезника у Конгресу, с једне стране, и демократа и високих званичника FBI с друге у погледу тога да ли је на истрагу руског мешања у америчке председничке изборе утицала политичка пристрасност појединих истражитеља.

Демократе у Одбору за обавештајне послове саопштиле су да је објављивање меморандума „ сраман покушај „дискредитације FBI и истрага мешања Русије у изборе 2016. године.

„Селективним објављивањем и политизацијом поверљивих информација поставља се ужасан преседан чиме ће се нанети дугорочна штета обавештајној заједници и нашим агенцијама за спровођење закона”, поручује се у саопштењу.

Демократе су надају да би 5. фебруара могле да објаве свој меморандум којим се побијају републиканске тврдње.

Међутим, конгресмен Нунес истакао је да његов документ показује „озбиљно кршење” јавног поверења и изразио наду да ће подстакнути спровођење реформи.

Председавајући Представничког дома Пол Рајан рекао је да су „примедбе изнете у меморандуму” легитимне и да подржава објављивање и Нунесовог и демократског меморандума.

„Кључно је да се усредсредимо на одређене акције и актере и да не користимо овај меморандум да оспоравамо интегритет правосудног система и FBI који часно служе амерички народ”, истакао је Рајан.

Поједини републиканци, међу којима и сенатор Џон Мекејн, ипак су се успротивили спорном потезу колега из Представничког дома.

„Најновији напади на FBI и Секретаријат за правосуђе не служе америчким интересима, ни једној странци, ни једном председнику, само Путину. Званичници наше нације, укључујући и председника, морају престати да гледају на ову истрагу кроз искривљено политичко огледало. Ако наставимо да подривамо нашу владавину права, обављамо посао за Путина”, навео је Мекејн у саопштењу.

Секретар за правосуђе Џеф Сешнс такође је објавио саопштење у којем је рекао да има „велико поверење у мушкарце и жене који раде у секретаријату”.

„Ни један секретаријат није савршен. У складу са тим, све информације које добијем из Конгреса о овом случају проследићу адекватним одсецима”, нагласио је Сешнс.

Председник Удружења агената FBI Томас О’ Конор рекао је да специјални агенти нису и неће дозволити да им „политика” одвуче пажњу са њихове мисије.t

FBI је претходних дана изразио озбиљну забринутост због „значајног изостављања чињеница које суштински утичу на тачност меморандума”.

Извор: standard.rs

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here