Панаотовић: Српско-хрватски односи боље да почивају на разговорима него истребљењу

Поделите:

Социолог и директор Kултурног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, гостујући у емисији Ино-стране, Радио Телевизије Војводине, рекао је да будућност српско-хрватских односа може почивати на разговорима, заједништву и културној и економској сарадњи, а да нас, у противном, гледање преко нишана и откопавање ратних секира из прошлости може водити само ка изнуривању и међусобном истребљењу.

Панаотовић је истакао да је Kултурни центар Новог Сада Kонференцијом о регионалној стабилности која је одржана прошле године дао снажан ветар у једра идејама помирења и сарадње и да су на тој конференцији, између осталих, говорили угледни хрватски интелектуалци снажно се заложивши за нормалност и кооперативност.

Сусретом у Загребу, вели Панаотовић, председница Хрватске Грабар Kитаровић и председник Србије Вучић, показали су државничку одговорност. Тон и садржај тог сусрета показали су да је реч о политичарима који кореспондирају са духом времена.

На питање аутора емисије Немање Старовића о културолошким феноменима који спајају две државе и два народа, Панаотовић је подсетио на Штулићев стих који гласи “Није важно одакле сам све док знадеш куда путујем”, нагласивши да Срби и Хрвати морају да ставе прст на чело и да одлуче куда путују, када је о будућности реч. Пут сарадње и толеранције води ка стабилности и напретку, док пут мржње и заваде води у мрак и провалију, закључио је он.

Целу емисију можете погледати овде:

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here