Панчево: Расте број умрлих од рака

Поделите:
ПАНЧЕВО – Према подацима панчевачког Завода за јавно здравље број оболелих од рака у Јужнобанатском округу последњих година није у порасту али забрињава податак да расте број умрлих од ове болести.

Годишње се региструје око 1.350 оболелих а умре око 930.

Код мушкараца најчешћи је карцином плућа, дебелог црева и простате а код жена рак дојке, грлића материце, дебелог црева и плућа…

зрацење, апарат, рак, канцер, онкологија wиде јпг

vojvodina.gov.rs

Разлог за пораст стопе смртности је касно откривање, када болест већ узнапредује и појаве се метастазе.

Због тога је важан скрининг, односно секундарна превенција која не може предупредити појаву рака али омогућава његово откривање у раној фази када је могућност за излечење знатно боља.

У нашој земљи организовано се спроводе 3 скрининга: на карцином дојке, грлића материце и дебелог црева.

„На територији Јужнобанатског округа организовани скрининг спроводи се само у Панчеву и то скрининг рака дојке. Имамо јако добре резултате у раном откривању код жена које су се јавиле на мамографију али оно што не може бити задовољавајуће је број одазваних жена на скрининг“, каже Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље у Панчеву.

У јужном Банату спроводе се и организовани скрининг програми рака дебелог црева али и ту је обухват становништва релативно мали.

Уколико је обухват већи од 75 одсто, што је случај у развијенијим земљама, тек тада се може говорити о смањењу смртности од малигних болести. Зато из Завода за јавно здравље апелују на Панчевце да редовно одлазе на превентивне прегледе.

„Циљна популација су жене и мушкарци старости од 50 до 74 године када говоримо о раку дебелог црева а када говоримо о карциному дојке циљна популација су жене од 50 до 69 година старости“, каже др Љиљана Лазић.

Подаци говоре да чак 40 одсто малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама превенције као што су престанак пушења, ограничено конзумирање алкохола, избегавање сувишног излагања сунцу, конзумирање здраве хране, вежбање као и заштита од вирусних инфекција које се могу развити у карцином.

rtv.rs
Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here