ПРЕМИЈЕР ЦРНЕ ГОРЕ: На Косову сам да потврдим пријатељство, верујем пријатељу Харадинају!

Поделите:

Додао је да Црна Гора жели унапређење „добросуседских односа на добробит обе земље“.

– Ми са Косовом немамо проблема, имамо нека отворена питања и залажемо се да за њих пронађемо решење – казао је Марковић на заједничкој конференцији за медије са премијером Косова Рамушом Харадинајем.

Премијер Марковић је рекао да су дошли у посету код доброг суседа, да искажу подршку Косову на путу евроатланских интеграција.

– Са Косовом остварујемо добре политичке, али и добре економске односе, залажемо се да се добри међудржавни и добросуседски односи развијају, да искористимо потенцијале за развој и економских односа између наше две земље – казао је црногорски премијер.

Он је оценио да инфраструктура која повезује две земље није довољно добра.

– Ми се залажемо за побољшање инфраструктуре и да наше потенцијале учинимо приступачнијим. Инфраструктурни потенцијали треба да буду на врху наших односа и ангажовања – казао је премијер Марковић.

Говорећи о положају Црногораца на Косову он је рекао да је то била једна од тема разговора и изразио уверење да ће се остварити обећања која је добио од косовског премијера.

– Ја сам овде да потврдим стратешко и дугорочно пријатељство са Косовом, укључујући и положај Црногораца. Ја верујем обећањима мог пријатеља премијера Харадинаја – казао је он.

Харадинај је казао да је почашћен посетом премијера Марковића, пријатеља Душка, како му се све време конференције обраћао, која је прва посета једног црногорског премијера Косову.

– Ова посета доказује да народи Косова и Црне Горе нису само суседи већ да воле једни друге и да заједно планирају да буду део европске и евроатлантске перспективе – казао је Харадинај и додао да односи две земље могу бити пример за народе и државе у региону.

Говорећи о положају Црногораца на Косову, Харадинај је рекао да су учињени неки конкретни кораци на том плану, да се ради на остваривању акционог програма који је усвојила Влада и да на Косову постоји јединствен став да се поштују положај и захтеви Црногораца.

Током састанка се разговарало и о демаркацији границе између две земље, потврдила су двојица премијера.

Марковић је рекао да о томе треба и даље разговарати, јер се ради о значајном питању.

– Косово ће имати нашу подршку у евроатлантским интеграцијама и слажемо се да заједно радимо на овом значајном питању које је једнако значајно за Црну Гору, али и за регион – рекао је црногорски председник истичући да ће ставити на располагање Косову све што буде потребно.

Харадинај је казао да су штабни официри Црне Горе добродошли на Косово као део НАТО снага.

 

 

Информер
Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here