Проф. др Србољуб Живановић: О броју деце убијене у Јасеновцу

Поделите:

Нове генерације новинара и политичара у ствари незнају тачан број деце убијене у Јасеновачком системухрватских логора за истрељење Срба, Јевреја и Рома. Такође нису свесни да је Хрватска била и остала једина држава на свету која је имала концентрационе логоре за истребљењемале деце Срба, Јевреја и Рома. Често се манипулише сацифром од 20 000 деце коју су Хрвати убили. Тај број није тачан. Ради се само о оној деци чије је податке успео да пронађе Драгоје Лукић назван „родитељ изгубљене генерације“. Имао сам прилику да разговарам са Драгојем Лукићем, који ми је посветио своју књигу „били су само деца“. Том приликом ми је рекао да је успео само да направи попис оне деце чије је податке успео да прикупи, као и да је тај попис, објављен у књизи, сасвим непотпун.

Пописана су углавном српска деца коју су Хрвати покупили из села са Козаре, као и нешто мало друге деце. Многи новинари, па чак и неки историчари мисле да су Хрвати убили само 20.000 деце, јер о њима постоје веродостојни подаци које је објавио Драгоје Лукић. Немају појма да је у Јасеновачким логорима у Хрватској страдало далеко вишедеце. Када је комисија судских антрополога, чији сам ја био члан ископавала масовнегробнице жртава хрватског геноцида у Јасеновцу на Хрватској страни реке Саве и у Дон јој Градини, стратишту на босанској страни реке, тада су у масовним гробницама нађени остаци мале деце, од одојчади до пубертета. Наравно, Драгоје Лукић није могао да попише ту децу, јер о њима није нашао никакве податке.

Познато је да су Хрвати, у Независној држави Хрватској убили све Јевреје, и да сусе тиме хвалили у својој штампи. Јевреја је било нешто преко 33 000, а у Јасеновачкомсистему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома убијено је око 23 000 Јевреја. Нису поштедели ни малу децу. О страдању Јевреја и њихове деце ја сам сазнаовише у Јад Вашему и у Аки у Израелу него у тадашњој Југославији под комунистичкомдиктатуром.

Слично је било и са Ромима. Исувише је добро познато да су сви убијали Роме, а да их нико није бројао. То је била „прокажена“ раса људи. Хрвати су за време Другог светскограта само бележили колико су вагона Рома послали у смрт, али нико није бележио колико је Рома било у сваком вагону за депортацију. Зато нико не може да каже колико је у ствари Рома побијено у Независној држави Хрватској, али се зна на основу пописаизвршеног по завршетку Другог светског рата да је у Хрватској остало само 457 Рома, а у Босни и Херцеговини, која је била део Независне државе Хрватске, остало их је свега 450. Значи, Ромске жртве су бројане по вагонима за депортацију и убијање, а не поименично. Познато је да је само у једном периоду пребачено преко Саве из Јасеновца у Доњу Градину 40 000 Рома. То су биле целе породице са децом. Сви су побијени. Највећегробље Рома је у Уштици, али су садашње власти уклониле све спомен плоче и светрагове масовних гробова Рома. Нажалост, на стратишту у Доној Градини и сада стојиплоча да је убијено 20 000 деце. Нико не каже да су то она деца које је пописао Драгоје Лукић, већ многи мисле да су Хрвати убили само толико деце.

Тешко је рећи колико је српске деце страдало у хрватским логорима. Сведоциговоре о страшним мукама, изгладњавању, клању, убијању маљевима и полугама итд. те деце, о распореним мајкам из чијих су трбуха вадили нерођену децу и убијали, о бацањудеце у гротло Паћилијевог крематоријума итд. О свему томе ми је причала и ПрофесорДр.Зора Радујков, која је била 27 лекар по реду у хрватском логору за истребљење мале деце.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу, у којој није било ни Срба ни Хрвата, нити било кога са територије бивше Југослоавије је утврдила да су Хрвати, само у Јасеновачком систему логора смрти убили нешто преко 110 000 деце од одојчета до 14 година старости. У тај број нису урачуната нерођена деца извађена из трбуха гравидних мајки. Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу је био тада америчкипрофесор Др.Брнард Клајн.

Република Хрватска је недавно упутила протестну ноту Републици Србији поводом одржавање изложбе о хрватском геноциду у Јасеновцу. Тим поводом је Министариностраних послова Републике Србије, у једном емотивном и саркастичном тону, поред осталог рекао, да ће послати Хрватској имена 20 000 деце коју су побили у Јасеновцу. Разнамедија у Србији као и РТС навели су ту цифру у својим извештајима, као да је то стварниброј побијене деце. Чињеница је да су Хрвати у своме логору смрти у Јасеновачкомсистему концентрационих логора убили преко 110.000 деце до 14 годин старости.

Професор Др.Србољуб Живановић,

Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон Велика Британија

ЈАДОВНО

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here