Сад је већ забавно: Мило на фресци, Кривокапић у паклу

Поделите:
Након Мила Ђукановића и митрополита Амфилохија, на фресци у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици своје мјесто има и предсједник Скупштине Црне Горе.

Међутим, како пишу подгоричке Вијести, Ранко Кривокапић осликан је на фресци на којој је приказан пакао.

Подгорички парох Велибор Џомић казао је да је Кривокапић своје мјесто “у паклу” обезбиједио “неуспјелим покушајима прогона Митрополије црногорско-приморске”. На истој фресци, односно “у паклу” су и Карл Маркс, Фридрих Енгелс и Јосип Броз Тито.

Према његовим ријечима, у Саборном храму у Подгорици има на живопису и оних који су се прославили неуспјелим покушајима прогона Митрополије, а посебно свештеника и монаха у вријеме изградње храма.

“Има их више, али у ликовном смислу савремене персонификује лик чувеног европејца Ранка Кривокапића, сходно заслугама, насликан је у оквиру композиције пакла”, казао је Џомић листу “Вијести”.

“Умјетник је, користећи се умјетничком слободом, осјетио ту личност и насликао је, сходно дјелима, у адекватном формату, према свом умјетничком дојму. Има пуно сличних примјера кроз историју тако да Кривокапић није усамљен.

Међутим, морам да признам да код Ранка Кривокапића, након освећења Храма, примјећујем одређене позитивне промјене. Пацификовао сам га и више не напада Цркву и то је добро. Надам се да ће врло брзо, а неће му бити тешко, послије ове најновије позитивне политичке трансформације доживјети и духовну трансформацију након које ће постати православац за примјер.

Подсјетимо, “Вијести” су јуче пренијеле и да је на ктиторској фресци у Храму Христовог васкрсења у Подгорици осликан лик сличан премијеру Милу Ђукановићу, али Џомић није желио ни да потврди, ни да демантује да је у питању актуелни предсједник Владе Црне Горе.

“Има неких који у једном лику на ктиторској фресци препознају Ђукановића, а други не. То је и разумљиво, јер фреске, поред своје сакралности, имају и умјетнички израз тако да није чудно да се деси да неки једно дјело посматрају на један, а други на други начин. Или, што би се рекло у оној пјесми – можда јесте, можда није”, казао је Џомић.

Он је позвао све које интересује да ли се на ктиторској фресци налази и лик Ђукановића да дођу у Саборни храм Христовог васкрсења и сами погледају. На ктиторској фресци, која се налази у близини главног улаза, осликано је како митрополит Амфилохије предаје храм Исусу Христу.

На истој фресци осликани су и покојни патријарх Српске православне цркве Павле са ореолом свеца, покојни патријарх московски Алексиј, покојни архиепископ атински Христодулос, архитекта храма Предраг Ристић, протомајстор Момчило Станојевић, свештеници и народ.

На фрескама се свеци сликају са ореолима, а ктитори без ореола. Камен темељац за изградњу храма 9. августа 1993. поставила су три патријарха, васељенски Вартоломеј, српски Павле и московски Алексиј.

Храм Христовог васкресења грађен је две деценије, а освештан је 7. октобра прошле године у оквиру обиљежавања 1.700. годишњице Миланског едикта.

Фронтал

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here