Шта пише у Стратегији проширења ЕУ

Поделите:

У Стратегији за „Веродостојну перспективу проширења и појачан ангажман ЕУ на Западном Балкану“, документу који је данас усвојила Европска комисија, предвиђа се могућност новог проширења ЕУ 2025. године.

Најпре, Стратегија предвиђа да Србија може потенцијално бити спремна за улазак у ЕУ до 2025. године.

Шта пише у Стратегији проширења ЕУ?

Шта пише у Стратегији проширења ЕУ?

Примена правно обавезујућег споразума Београда и Приштине мора бити у примени у тренутку затварања приступних преговора са Србијом, наводи се у стратешком документу Европске комисије.

Стратегија наводи да без свеобухватне нормализације односа Београда и Приштине, кроз дијалог којем посредује ЕУ, не може бити трајне стабилности у региону: „Свеобухватни правно обавезујући споразум о нормализацији је хитан и кључан, како би и Србија и Косово напредовали на путу ка ЕУ.“

Међутим, да би Србија и Црна Гора испуниле обавезе потребне за улазак у ЕУ до 2025, морају прво испунити прелазна мерила, посебно у области поглавља о владавини права.

Комисија би затим требало да сачини документ који би требало да дâ процену утицаја будућег проширења на кључне области политике ЕУ, као што су пољопривреда, кохезиона политика и буџет.

У том тренутку, наведено је у Стратегији, Србија би требало да има већ „конкретан напредак у погледу правно обавезујућег споразума са Косовом“.

Неопходан споразум о нормализацији односа с Приштином

Када се затворе сва поглавља у преговорима, укључујући и постојеће резултате примене реформи, земље-чланице ће бити у позицији да се договоре о затварању преговора, при чему ће у случају Србије бити неопходно да је „правно обавезујући споразум о нормализацији са Приштином постигнут и да се примењује.“

Затим, како предвиђа Стратегија проширења, приступни уговор може бити потписан.

„Кад се заврши ратификација приступног уговора у свим земљама, после мишљења Комисије, пристанка Европског парламента и одлуке Европског савета, доћи ће до пријема нових чланица“, закључује се у Стратегији.

„Уз јаку политичку вољу, испуњавање стварних и одрживих реформи и коначно решење спорова са суседима, Србија и Црна Гора могу потенцијално бити спремне за чланство до овог датума“, наводи се такође у усвојеном тексту Стратегије проширења на Западни Балкан.

Када је реч о наредним корацима за земље Западног Балкана, документ наводи да ће све земље региона имати шансу да напредују на европском путу и то на основу сопствених достигнућа и брзином коју саме одреде.

„Србија и Црна Гора су тренутно лидери у процесу. Албанија и Македонија праве значајне кораке на свом европском путу, а Комисија је спремна да припреми препоруке за отварање њихових приступних преговора на основама испуњених услова. Комисија ће почети да спрема мишљење о захтеву БиХ за чланство чим добије комплетне одговоре на упитник. Са одрживим напретком БиХ би могла да постане кандидат за чланство. Косово има могућност за одржив напредак кроз Споразум о стабилизацији и придруживању и напредак ка европском путу када то дозволе објективне могућности. Такође, Косово ће умногоме имати добробит кроз коначни договор о нормализацији са Србијом“, наводи се у тексту Стартегије.

ЕУ мора да остане веродостојна и фер 

У делу текста Стратегије Европска комисија наглашава да, иако је перспектива проширења превасходно у рукама земаља Западног Балкана, сама ЕУ мора да остане „веродостојна, чврста и фер“ и да „појача“ своје политике у циљу подршке трансформативним процесима у региону.

У Стратегији се наводи шест области на којима ће ЕУ појачати своју подршку и помоћ региону, почев од јачања владавине права, јачања безбедности и решавања питања миграција, јачања транспортне и енергетске повезаности региона, покретања дигиталне агенде Западног Балкана, до подршке помирењу и добросуседским односима.

Стратегија јасно наглашава да неће бити нових улазака у ЕУ све док се не реше билатерални проблеми, поготово нерешена питања граница земаља кандидата за чланство.

„Ако за отворена питања граница нема решења кроз билатералне преговоре, стране би требало да се обрате за обавезујућу арбитражу“, наводи се у Стратегији.

У Европској комисији наглашавају да тај документ потврђује европску перспективу региона као „геостратешку инвестицију у стабилну, јаку и уједињену Европу засновану на заједничким вредностима“.

„Инвестирање у стабилност и просперитет Западног Балкана значи инвестицију у безбедност и стабилност ЕУ. Иако у овом мандату неће бити проширења, Европска комисија планира унапреди европски пут Западног Балкана. Уз јаку политичку вољу, стварне и одрживе реформе и коначна решења за размирице са суседима, Западни Балкан може да напредује на европском путу. Да ли ће то бити постигнуто, зависиће од објективних мерила. Европска комисија ће бити стриктна, али фер“, поручио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер поводом објављивања Стратегије.

Tанјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here