Сувласник СББ плаћа Ђиласову кампању!

Поделите:

Један од главних финансијера Драгана Ђиласа у кампањи за градоначелника Београда је Драган Шолак, сувласник кабловског оператера СББ.

Према документацији у коју су „Вечерње новости“ имале увид, Шолак је крајем октобра обезбедио чак 4,5 милиона евра на име продаје зграде у улици Антифашистичке борбе 13б у Београду.

Трансакцију су покушали да прикрију куповином преко фирме чији се крајњи власник тешко открива, али сви трагови воде до Шолака.

„Новости“ пишу да је само неколико дана након што је објавио да улази у изборну трку, Ђилас је ту зграду продао „на крајње чудан начин“, а седиште његове „Дајрект медиа“ остало је и даље на тој адреси.

У доступним списима види се да је купац зграде фирма „Tekhil plaza“, иза које наводно стоји Шолак.

Осим тога, пре него што је 31. октобра 2017. потписан купопродајни уговор Шолак је код банке заложио још некупљени објекат како би добио кредит да исплати Ђиласа.

„Новости“ указују да су ови пословни аранжмани отворили низ питања, међу којима је једно од кључних – да ли медијски магнати Ђилас и Шолак продајући један другом фиктивно и „Дајрект медија“, у ствари заједнички управљају читавом медијском империјом.

Будући да поменута фирма држи и даље огроман део колача за оглашавање у медијима, поставља се питање колико поменути двојац може да утиче на уређивачку политику телевизија и новина што и те како добија на тежини у предизборној кампањи.

„Имајући све то у виду, много је јаснији уређивачки концепт појединих телевизија, попут Н1, која је практично покренута преко Шолакове Унитед групе“, пишу „Новости“.

Иначе, „тајанственог крагујевачког бизнисмена Шолака“, сувласника СББ-а и председника борда „Јунајтед групе“, почетком јануара портал „Малта данас“ оптужио је да је купио држављанство те земље да би избегао плаћање пореза код нас.

Шолакова СББ „Телемах група“ постала је водећи кабловски оператер у земљама бивше Југославије.

Амерички Инвестициони фонд ККР купио је 2013. године СББ за 1,5 милијарди долара, а Шолак је остао главни менаџер и један од акционара са уделом од 21 одсто.

Амерички инвеститори из ККР су преко Унитед групе и фирме Adria news покренули ТВ Н1, а купили су и Нову Тв и ПОП тв у Словенији, наводе „Новости“.

АУТОР: Тањуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here