„Свеже сећање на Југославију, Грчка следећа жртва“

Поделите:

Атина — У Атини су за сутра планиране демонстрације против компромиса око имена Македоније.

„Дојче веле“ (DW) преноси да је један од најављених говорника на протесту, композитор Микис Теодоракис (92), којег назива иконом грчке левице. Поручио је да је „свеже сећање на Југославију“, а да ће Грчка бити „следећа жртва“.

DW наводи да је Теодоракис у последње време на мети критика због изјава које су оцењене као антисемитске, а коментатори у Грчкој се чуде и његовом учешћу на “патриотском“ скупу.

„Свеже је сећање на Југославију, наша земља ће бити следећа жртва“, рекао је Теодоракис о питању Македоније.

DW наводи се да су ове демонстрације против компромиса око имена Македоније, наставак протеста на ту тему, као и да су због имена северног суседа већ падале владе, а и сада је протест вентил за нагомилано незадовољство.

Подсећа се да је на највећим демонстрацијама у поратној историји Грчке више од милион људи је у фебруару 1992. изашло на улице Солуна да протестује против компромиса у спору око имена са тада младом самосталном Македонијом. То је изазвало кризу владе у Атини и конзервативни премијер Константин Мицотакис отпустио је тврдолинијаша Антониса Самараса са места шефа дипломатије, али је и сам морао да поднесе оставку.

Наводи се да је следећи премијер Андреас Папандреу био још тврђи и чак је Македонији увео трговински ембарго. Деценијама је као званична политика остајао захтев Грчке да “Република Македонија“ не може да се зове тако јер назив тобоже сигнализира претензију на грчку географску област.

DW наводи да данас, у време владе Алексиса Ципраса, као да је прихваћено да Македонија има право на назив у којем се та реч помиње. Након исцрпних преговора под покровитељством УН сазнало се да Влада у Атини прихвата могуће компромисно име “Горња Македонија“.

Наводи се да могућност компромиса поново изводи незадовољнике на улице и да сутрашње демонстрације долазе након масовног протеста у Солуну крајем јануара. Као организатор се указује Иницијатива “македонских удружења“, која баштине традицију грчке Македоније.

“То је патриотско окупљање. Име Македонија не долази у обзир“, рекла је представница удружења Георгија Битаку.

Политиколог Левтерис Кусулис каже за DW да се „неки у овој земљи (Грчкој) осећају повезани са историјом на чудновато заостао начин“.

“Остају заробљени у прошлости и не разумеју да се свет даље развија“, оцењује Кусулис.

DW наводи да су се на рубу демонстрација у јануару појавили и представници нацистичке партија Златна зора, као и да је на питање репортера организаторка Битаку рекла да су на демонстрацијама добродошли сви који желе да “бране“ своју домовину.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here