Угрожена права Срба у Црној Гори

Поделите:

ПРЕДСЕДНИК Српског националног савета др Момчило Вуксановић упозорио је у петак црногорског омбдусмана Шућка Баковића на изузетно тежак положај српског народа. У писму које је упутио заштитнику људских права навео је да су за СНС, осим њега, недоступне све друге државне институције.

– То потврђује и однос највиших државних институција према вашем захтеву за изјашњавање о кршењу Уставом гарантоване равноправности ћириличног писма. У грађанској Црној Гори српски народ је третиран као мањински, иако званични попис становништва показује да у Црној Гори нема већинског народа. Свим другим мањинским националним заједницама омогућено је право коришћења заступљености у парламенту.

Вуксановић наводи да драстичан случај дискриминације и кршења равноправности показује чињеница да национални савет српског народа у Црној Гори, који представља скоро 30 одсто укупног становништва, за функционисање и реализацију пројеката на заштити идентитета, добија исто онолико средстава колико и национални савет са процентом становништва.

НЕМА ПОСЛА ЗА СРБЕ

– ПРЕДСТАВНИКА српског народа у Црној Гори нема у државним институцијама, од месне заједнице до дипломатије. Не постоји могућност да се у државним институцијама и локалној самоуправи запосли неко ко се национално изјашњава као Србин, због лако уочљиве пристрасности и злоупотребе Управе за кадрове Црне Горе – истиче Вуксановић.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here