Вакцинашки лоби тужи антивакцинашки!

Поделите:

Да ли ће противници вакцинације напокон одговарати? Против 43 таква шарлатана група од 270 родитеља поднела је кривичну пријаву због ширења страха и панике од вакцине и појаве епидемије морбила.

Међу најпознатијим шарлатанима против којих је поднета кривична пријава у Првом основном суду у Београду су: Слађана Велков, Јелена Kарлеуша, Мирољуб Петровић, Маја Волк и Мирјана Бобић Мојсиловић. С друге стране, на челу групе родитеља из целе Србије који су одлучили да кривично гоне готово цео антивакцинални лоби јесу доктори Томислав Стевановић из Зрењанина и Владимир Цимерман из Београда. Kако кажу, то су морали да учине да би заштитили здравље нације и колективни имунитет.

– Kривичном пријавом желимо да станемо коначно на пут том антивакциналном лобију и шарлатанима који последњих година шире панику и страх у вези са вакцинацијом деце и уваљују своје шарлатанске методе лечења. Практично сваки покушај признатих епидемиолога и имунолога да едукују становништво у вези са вакцинацијом они су осујетили својом контрапропагандом, пре свега на интернету. На тај начин изазвали су страх и панику код грађана, што је директно за последицу имало опадање броја вакцинисане деце и појаву епидемије морбила. Сматрамо да у таквом њиховом агитовању има елемената за кривичну пријаву. На тужилаштву је сад да одлучи – истиче Стевановић, и додаје да се група родитеља пре овог корака консултовала и са правницима.

Специјалиста педијатар сматра да су најодговорније јавне личности.

– Јелена Kарлеуша, Маја Волк, Мирољуб Петровић и, на велико изненађење, Мирјана Бобић Мојсиловић су својим иступима у медијима и на друштвеним мрежама највише допринели ширењу страха од вакцине и тој социјалној психопатологији преузетој из САД. Такође, велику одговорност има и имунолог професор доктор Борислав Kаменов, некада први човек Kлиничког центра у Нишу, који се потпуно изоловао и отишао у хомеопатију, а вакцинацију деци је одлагао, и то наплаћивао 3.000 динара по извештају – тврди Стевановић.

Београдски доктор Владимир Цимерман истиче да антивакцинални лоби удружен око Слађане Велков организовано делује још од 2012. године, а да су 2015. године основали удружење за необавезну вакцину.

– Пошто знају да би били у сукобу са законом ако се залажу за укидање вакцине, они тврде да се наводно боре за право на слободан избор и позивају се на друге земље где вакцина није обавезна. Примера ради, у Француској и Италији вакцина није била обавезна до прошле године, када се вакцинација спустила на 80-85 одсто па су одмах ту обавезу увели. Највећи проблем је што су код нас ти антивакциналисти и шарлатани веома активни на такозваним мамећим групама на интернету које посећују махом труднице. На тим форумима најактивније су Драгана Баша и Снежана Терзић, које шире страх и панику тако што наводе примере мајки чија су деца наводно отрована или су умрла од вакцине иако то никада није утврђено – истиче Цимерман.
И за овог доктора нема сумње да антивакцинални лоби мора кривично да одговора.

– Реч је о шарлатанима и надрилекарима који борбом против вакцине промовишу своје детокстерапије, змијска уља и друге препарате. Њиховим активизмом дошло је до епидемије морбила, од чега су умрле три особе, а чак 1.500 је заражено. Од тих 1.500 у просеку сваки стоти ће имати трајне последице и неуролошке проблеме – објашњава Цимерман.

Психијатар „заменио“ Слађану Велков

Од када је Слађана Велков напустила Србију пре две године, улогу незваничног вође антивакциналног лобија преузела је психијатар Јована Стојковић.

– Организовала је двоцифрен број трибина, радионица, емисија и јавних протеста на којима је агитовала против вакцина и ширила безразложан страх међу родитељима, позивајући на ометање спровођења обавезног закона о имунизацији деце. Тврди да нема фејсбук профил, међутим ми тврдимо да има и да се на тој мрежи представља као Здравко Јонас у групи „Невакцинисана деца су здравија од вакцинисане“ – истиче Стевановић.

Kако каже, проблем је што Стојковићева све то ради са лиценцом психијатра.

– Чак 12 лекара је против ње поднело кривичну пријаву због ширења страха и панике од вакцине. Обратили смо се и суду части Лекарске коморе са захтевом да јој одузму лиценцу јер са таквим ставовима не заслужује да носи титулу психијатра – сматра Стевановић.

Блиц

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here