Вучић не испуњава Путинове критеријуме?

Поделите:

Вест да је председник Русије Владимир Путин јуче одликовао Ивицу Дачића, министра спољних послова Србије, само два месеца након што је исти орден доделио бившем председнику Србије Томиславу Николићу, испоставила је питање због чега први човек Русије у том додељивању ордења прескаче Александра Вучића, председника Србије.

У врху државе је за Данас речено да Вучић није до сада одбијао Путинов орден, односно да је очигледно да Путин мисли да Вучић, према критеријума за одликовање, није заслужио орден, који је пре Николића и Дачића, добио и режисер Емир Кустурица.

Према извештавању Спутњика, државна награда Русије – Орден пријатељства додељује се од 1994. године страним држављанима за посебне заслуге у јачању мира, пријатељства, сарадње и узајамног разумевања међу народима, за зближавање и узајамно богаћење култура.

„Очигледно је да је председник Русије хтео да похвали Томислава Николића и Ивицу Дачићу за њихове емотивне изјаве упућене Русији, које су, морате признати, неодговорне са становишта функција које су обављали или и даље обављају. То што Владимир Путин није одликовао Александра Вучића јесте сигнал, али говори о већој одговорности коју председник Србије испољава обављајући посао којим се бави у погледу спољне политике. Вучић се не залеће са изјавама, попут Николића и Дачића, односно понаша се одговорније од њих. Ова двојица би морала да поведу рачуна на који начин се обраћају јавности када говоре о Русији. Они заправо саопштавају оно што домаће јавно мњење воли да чује“, оцењује за Данас Павле Јевремовић, бивши амбасадор Србије у Бриселу и Уједињеним нацијама.

Он је у контексту феномена спољне политике Србије и седења на чувене две столице – руској и европској – рекао да је то једно површно виђење и однос.

„Србија може и треба да седи само на једној столици, а то је Србија. Ако кажете да седи на две столице, то значи да се удварате на две стране, а то није добро. Србија мора да коначно крене путем европских интеграција, али то иде некако јако споро, као што можемо видети“, закључује Јевремовић за Данас.

Према мишљењу Аните Митић из Иницијативе младих за људска права министар спољних послова и бивши председник Србије заступају руске интересе у Србији.

„Ивица Дачић и Томислав Николић персонализују руске интересе у Србији, и не покушавају то да сакрију, док Вучић покушава себе да представи као некога ко на једнакој дистанци држи и Брисел и Москву“, каже Митић за Данас.

Она, ипак, изражава сумњу у искреност Александра Вучића.

„Појачани руски утицај у Влади, медијима и друштву уопште, ипак нам јасно говоре да је Вучић често спреман да жртвује европску перспективу земље ради блискости са Владимиром Путином. Такав однос и руски утицај мора да се заустави“, закључује наша саговорница, која је и кандидаткиња за одборницу ЛДП у Београду.

 

 

Данас

Поделите:

1 COMMENT

  1. Mnogo nekog u Srbiji zabole da li neki politicar u Srbiji ispunjava ili ne ispunjava Putinove kriterijume. Dacic-Nikolic-Vucic u cemu je razlike: sve je to izdajnicko-komunisticka bagra koja je spremna da dovede Srbiju do propasti samo da bi ocuvala svoga gospodara Putina na vlasti. Sve one krajeve koje smo mukom oslobodili oni su izdali i priznali, prognali su milion Srba iz Srbije svojom antiamerickom politikom i sad se spremaju za konacan cin izdaje i priznanje Kosova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here