Стефан Михајловски: Видиш ли Љубав?

Поделите:

Један слеп човек рекао је да жели жену за коју већина људи мисли да је ружна. Његови критеријуми били су они квалитети које други мушкарци нису умели да цене. „Ви сте веома несрећни”, рекао би. „Треба вам доказ за све, све желите да видите”. Можда тада ни ја нисам био сасвим сигуран шта тачно жели да каже.

Дуго га познајем и увек сам измишљао изговор, само да не бих разговарао са њим. Мислио сам да је досадан. Уосталом, каква искуства би један слеп човек могао да има?

„Многе прославе на које сам ишао нисам волео. Објаснићу ти због чега. Kада сам седео са неким за столом, слушао сам много коментара, рецимо „како ти је лепа та хаљина” или „колико је само коштала ова дивна декорација”, чак и дрске коментаре попут оног „они уопште нису једно за друго, погледај како је ружна”. А никада, за својих тридесет и седам година, нисам чуо „осећам се пријатно у вашем друштву”. Гадили су ми се. Њихови јадни животи никада неће бити испуњени. Они никада неће схватити шта значи волети. Волети некога да би могао да му пружиш део себе, а не „волети” само да би могао да задовољиш своје потребе. Љубав је када застанеш и помогнеш некоме да достигне твој ниво успеха”.

Тада сам схватио колико смо слепи. Не осећамо Љубав, увек желимо да је видимо. Радујемо се поруци „волим те”, а у стварном животу то исто „волим те” не препознајемо. Угушени смо. Док не схватимо колико нам је лоше што не пуштамо емоције у живот, никада нећемо прогледати. Јер, још давно, док сам читао Малог принца, научио сам: „Само срцем се добро види, суштина се очима не може сагледати. ”

 

Стефан Михајловски

adriadaily.com

Поделите:

1 COMMENT

  1. Ово је банализовање лепоте. Лепота и згодноћа су знак биолошке супериорности, која ће се пренети на децу, као и знак високе ефиканости у рађању и одгоју потомства. А ми са супротним полом понајпре имамо посла ради рађања, а не да преврћемо кафу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here